Een typisch Zeeuws paasontbijt? Krukels mie krentenbroad! Oftewel: alikruiken met krentenbrood. Alikruiken zijn een echte delicatesse vanwege hun fijne zilte smaak en soepele textuur. Alleen nog in Yerseke en Tholen wordt nog vastgehouden aan deze lekkere traditie. Daarom lees je er in deze blog alles over en geven we je een recept om ze zelf te bereiden.
Alikruiken zijn kleine kieuwslakken van ongeveer 15 tot 19 millimeter lengte, in een zwart of donkerbruin gedraaid schelpje. Ze hebben een klein donker dekseltje. De zeeslakjes hechten zich aan paalhoofden, golfbrekers, wieren en schorren en stenen die bij eb droog komen te liggen. Ze groeien langs de kust van Nederland, maar ook langs die van Groot-Brittannië, België, Frankrijk en zelfs langs de Noord-Atlantische kusten. Ook in Yerseke groeien ze in het wild en worden ze met de hand geraapt. Waarom ze volgens de traditie nu juist bij Pasen gegeten worden, is niet geheel bekend. De kreukels zijn juist in april en mei magertjes en pas in juli zijn ze op hun best.
Wist je dat je per persoon 10 kilo kreukels zelf mag rapen voor eigen consumptie? In Yerseke vind je er veel op het Damse strandje, bij de hoog- en laagwaterlijn. Ze zitten op de stenen en zijn gemakkelijk te vinden! Het is een leuk uitje, een ontspannen bezigheid in de buitenlucht en heel leuk om met kinderen te doen. Trek je laarzen aan, pak een emmer en rapen maar. Koop je ze liever? Dan vind je ze bij de visboer. Voor verse kreukels betaal je zo’n € 12,- tot € 19,- euro de kilo. Al gekookt betaal je bij bijvoorbeeld een Belgische vishandelaar ongeveer € 7,- per 250 gram.
Schelpdieren zoals oesters, mosselen en andere schelpen, waaronder dus ook kreukels, bevatten veel minerale zouten en allerlei soorten vitamines. Ze zijn caloriearm, maar heel eiwitrijk: ideaal dus om je van energie te voorzien én je kunt er zonder zorgen zoveel eten als je wil. Ze zijn populair om te serveren als borrelhapje, in fruits de mer of pastagerechten. In sommige Zeeuwse restaurants zie je ze op de menukaart staan als amuse hapje en voorgerecht. Ook in Belgische, Franse en Engelse restaurants vind je ze op de kaart. Het is al met al een geliefd streekproduct dat je natuurlijk een keer geproefd moet hebben! Heerlijk gekookt in bouillon, lauw of koud opgediend met versgebakken brood, kruidenboter en een glas droge witte wijn. Loopt het water je al in de mond? Voor je de kreukel eet, haal je het dekseltje eraf met een naaldje. Daarna prik je met het naaldje in de schelp en maak je een draaiende beweging om de kreukel eruit te halen.
De meningen over het bereiden van kreukels zijn wat verdeeld: de een vindt ze het lekkerst als ze bereid worden zoals mosselen, op een bedje van grof gesneden bladselderij en peterselie met wat tijm en een laurierblad. De ander kan je wakker maken voor de variant met grof gesneden gefruite mosselgroenten. Wel zout, geen zout? Water toevoegen, of toch witte wijn? Het draait allemaal om smaak. In sommige bereidingswijzen zie je kooktijden tot wel 60 minuten, maar wij geven je graag een recept waarbij je kreukels binnen mum van tijd op tafel staan.
Wat heb je nodig
Ik raad je aan niet teveel poespas toe te voegen; kreukels zijn lekker zoals ze zijn. Maar mocht die fles witte wijn nou tóch opengaan, dan kan een extra scheut in de pan zeker geen kwaad.
Ga jij kreukels bereiden? Zet je gerecht op Instagram en vergeet Tourist Shop Yerseke niet te taggen. Eet smakelijk en prettig Pasen!