Dat Nationaal Park Oosterschelde een bijzonder natuurgebied is, is wijd en zijd bekend. Hier leven onder andere zeehonden, potvissen, bruinvissen en sepiaβs. De benaming Oosterscheldekreeft maakt in één klap duidelijk waar je deze kreeft kunt vinden. Met de stenen dijken, het zoute water en de zachte winters zijn de leefomstandigheden in de Oosterschelde ideaal voor de Zeeuwse kreeften. Oosterscheldekreeft is een uniek en bijzonder product Γ©n veel meer dan zomaar een kreeft met een regionaal etiket. Onderzoek wijst namelijk uit dat de Oosterscheldekreeft een DNA-structuur heeft die afwijkt van andere kreeften. Dit zorgt voor de fijnere en zachtere smaak van de Oosterscheldekreeft in vergelijking tot Europese kreeften. Een echte delicatesse dus.
Overal in Europa komen kreeften voor. Eigenlijk stelt de Europese zeekreeft maar één voorwaarde aan zijn leefomgeving. Deze moet rotsachtig zijn, want gaten en spleten tussen de rotsen zijn perfecte schuilplaatsen. Natuurlijk heeft de Oosterschelde van nature geen rotskust. Pas toen de mensen, zoβn anderhalve eeuw geleden, begonnen met het aanleggen van dijken, kwamen grote hoeveelheden stenen in het water terecht. Je raadt het al: daarmee deed ook de Oosterscheldekreeft zijn intrede.
Over de herkomst van de Oosterscheldekreeft doen verschillende verhalen de ronde. Zo zou een in Zierikzee een schip met levende Noorse kreeften gezonken zijn; de voorouders van de Oosterscheldekreeft. De werkelijkheid is minder spraakmakend, alhoewel, de natuur altijd weer verrast. Zo komen in de Noordzee komen her en der rotsige bodems voor. Ook vind je er oude scheepswrakken en zelfs stenen uit de IJstijd. Allemaal prima schuilplaatsen voor kreeften. Het is dan ook waarschijnlijk dat kreeftenlarven door stromingen in de Zeeuwse wateren terecht zijn gekomen. Die larfjes hebben zich vervolgens voortgeplant. Dat ging met ups en downs, want lage temperaturen en lage zoutgehaltes zorgden steeds voor een massale sterfte. Zo bleven alleen de sterkste kreeften over. Zij droegen vrijwel als enige bij aan de DNA -structuur. Zo kreeg de Oosterschelde dus zijn eigen, unieke kreeft. Sinds enkele jaren komen de Zeeuwse kreeften ook uit de Grevelingen en het Veerse Meer. Dit zijn afstammelingen van de Oosterscheldekreeft. Tientallen kreeftenvissers zijn op deze wateren actief. Kenmerkend voor de Oosterscheldekreeft is de keuze voor een duurzame visserijmethode.
Het kreeftenseizoen start op de laatste donderdag van maart en eindigt op 15 juli. De start van het Oosterscheldekreeft seizoen wordt jaarlijks op feestelijke manier gevierd. Hoe verser deze Zeeuwse lekkernij gegeten wordt, des te lekkerder hij is. Eet de Oosterscheldekreeft dan ook bij voorkeur in Zeeland; na de vangst kan de kreeft vrijwel direct geserveerd worden.
De start was dit jaar in Kortgene, na het opvissen van de eerste Oosterscheldekreeft in Kortgene en Zierikzee volgde voor de gasten een culinaire 3 gangenlunch in Delta Marina. De opgeviste Oosterscheldekreeft ging met de boot door naar de veiling die plaats vond bij de Oesterij in Yerseke. De speciale gast Patrick Lodiers wist samen met de veilingmeester Johan van Nieuwenhuizen een ontspannen en leuke sfeer erin te houden. Vele gasten die een bod plaatste mochten hun bedrijf voorstellen en/of promoten. De opbrengst gaat KNRM Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.
Het bieden ging volgens het Amerikaanse concept van een veiling. Iedereen mocht 100,- euro bieden, dit bedrag telt dan bij het totaalbedrag op. Zo loopt het totale bedrag aardig op. Daarna volgde 200,-, 500,-, 1000,-. Degene die het laatste bod plaatst mag de kreeft in ontvangst nemen, maar ja, wanneer is het laatste bod? Zo liep het bedrag op tot 32.000 euro, de laatste bieder was Pieter Verwijs van Verwijs Kreeftenparken en kon de veiling op hun naam zetten.
Een aantal gerenommeerde Zeeuwse restaurants vond een aantal jaren geleden dat je een exclusief product als de Oosterschelde kreeft moet koesteren. Om die reden besloten ze hun kennis en kunde te bundelen, onder de noemer Kring van de Oosterscheldekreeft. Het doel van De Kring is het serveren van een uitstekend bereide Oosterscheldekreeft en zoveel mogelijk andere Zeeuwse streekproducten. De restaurants die bij de Kring zijn aangesloten, serveren in het seizoen steevast een menu met in elk geval in één van de gangen Oosterscheldekreeft. Restaurants dus om zeker een keer bij te reserveren als je in Zeeland bent!