Nederland telt nog altijd maar twee restaurants met drie sterren. Naast de Librije in Zwolle is dat Inter Scaldes in Kruiningen. Dit restaurant dankt haar naam en faam aan de schitterende situering. Gelegen in de weidse polders van Zeeland, op het smalste deel van Zuid-Beveland tussen de Oosterschelde en Westerschelde, ofwel Inter Scaldes. Vergelijk dineren bij Inter Scaldes gerust met de prikkelende sensaties die kunst kan opwekken. Een bijzondere ervaring en een must voor iedere culinaire reiziger.
Kenmerkend voor de kaart van Jannis Brevet, Zeeuw van geboorte, zijn de invloeden van de Zeeuwse wateren. Op de grens van zee en land doet hij bijzondere, culinaire vondsten. Zilte smaken, stoere producten en een eindeloze creativiteit. Oosterschelde (seizoen) kreeft, oesters, mosselen en zeebaars combineert hij met alles wat het Zeeuwse land te bieden heeft, zoals zuiglam, de bekende zilte groentes als zeekraal en lamsoren en natuurlijk kaas en fruit uit de polders rondom Yerseke en Kapelle. Wat een rijkdom! Geen wonder misschien dat Zeeland per inwoner de meeste sterrenrestaurants van Nederland heeft.
De geschiedenis van Manoir Restaurant Inter Scaldes begint in 1968 als Kees en Maartje Boudeling het restaurant aan de Zandweg openen. Het karakteristieke pand waarin zij Inter Scaldes vestigen, dateert uit 1927. Dierenarts W.J.L. de Groof liet de villa destijds bouwen. Na de Watersnoodramp van 1953 werd het pand verkocht aan de Domeinen voor de Marechaussee, waarna het in handen kwam van Kees en Maartje. Een belangrijke stap om hun droom van een eigen specialiteitenrestaurant te realiseren.
Op weg daar naartoe was Maartje, oorspronkelijk opgeleid als kapster, afgereisd naar Frankrijk om stage te lopen bij verschillende goed aangeschreven restaurants. Eenmaal thuis in haar eigen keuken, geloofde Maartje vooral in versheid. Zo weigerde ze om ingrediënten te importeren om exclusieve gerechten op de kaart te kunnen zetten. In plaats daarvan kocht zij al haar vis en schelpdieren en het merendeel van haar groente en fruit lokaal. “Mijn keuken is eenvoudig, de gerechten zijn licht en van topkwaliteit. De smaak is als een symfonie”, was de lijfspreuk van Maartje. In 1978 kreeg zij voor het eerst een Michelinster, precies tien jaar naar de opening van Inter Scaldes. Zij behield de ster tot 1984, toen zij twee sterren kreeg toegekend. Die twee sterren wist zij te behouden tot zij het restaurant in 2011 verkocht.
In het jaar 1990 werd het romantische Manoir een feit. Inter Scaldes biedt daarmee twaalf luxueuze kamers, elk met een persoonlijke touch, ingericht met kleurrijke verfijnde stoffen en stijlvol antiek. Ideaal om te verblijven na een heerlijk diner en dito wijnen. Een rampspoed voltrok zich in 2003, toen het restaurant volledig af brandde. Dit leidde tot een vernieuwd en prachtig gerestyled restaurant, dat in mei 2004 in volle glorie werd heropend.
De kopers van 2011, Claudia en Jannis Brevet, zijn tot op de dag van vandaag actief in het wereldberoemde restaurant. Het restaurant heeft zelfs een eigen helipad om goed bereikbaar te zijn voor internationale gasten of bezoekers die van verder weg moeten komen. In het hedendaagse Inter Scaldes is Claudia verantwoordelijk voor de bediening en staat Jannis achter het fornuis. Hij verdiende zijn sporen in gerenommeerde restaurants in binnen- en buitenland.
Kenmerkend zijn zijn eigenzinnige stijl van koken, zijn visie en bijzondere combinaties van specerijen, specialiteiten en receptuur. Jannis is een nuchtere chef die opwinding creëert door vertrouwde smaken een extra dimensie te geven. Subtiel, delicaat, intrigerend. Natuurlijk bleef dit ook bij Michelin niet onopgemerkt. Bij de verschijning van de Michelingids 2018, in december 2017, werd bekendgemaakt dat Inter Scaldes een derde Michelinster kreeg. Het restaurant was op dat moment het vijfde restaurant in de Nederlandse geschiedenis met drie Michelinsterren. Het restaurant weet deze kwalificatie tot op de dag van vandaag te behouden. Een enorm knappe prestatie, en voor liefhebbers van genieten op culinair topniveau zéker de (om)reis waard.