Een dagje Yerseke is niet compleet als je de oesters waar het dorp zo bekend om staat niet hebt geproefd! Deze schelpdieren worden namelijk al eeuwen lang in Yerseke gekweekt en vanuit hier geëxporteerd naar heel Europa. Kom langs en proef ze zelf in één van de authentieke oesterloodsjes op de unieke locatie bij de oesterputten.
Proef twee heerlijke soorten oesters
Of je nu aan het eind van je dagje Yerseke zin hebt in een echt Zeeuwse maaltijd, of net terugkomt van je rondleiding over de oesterputten, een Zeeuwse zaligheid als oesters en mosselen kunnen altijd. Tenminste, als het het seizoen is! Dat loopt van september tot en met april. Er worden twee soorten oesters gekweekt, namelijk de Zeeuwse platte en de Zeeuwse bolle. De Zeeuwse platte groeit ongeveer zes jaar en is dan pas klaar voor consumptie. Deze heeft dan ook een heerlijk verfijnde smaak. Zijn concullega is de Zeeuwse bolle, die beter bekend staat als de creuse en al na twee jaar groeien klaar is voor consumptie. Ook deze valt erg in de smaak. Oesters zijn fris en zilt, maar komen pas echt helemaal tot hun recht met een vleugje citroen en een heerlijk koele droge witte wijn.
Rondleiding over de oesterputten
Leuk, maar hoe worden die oesters nu eigenlijk gekweekt? Dat en nog veel meer leuke feitjes kun je te weten komen tijdens één van de informatieve rondleidingen van Tourist Shop Yerseke. Tijdens deze tour over de oesterputten ontdek je de unieke zoutwaterbassins, waarin de gesorteerde en schoongemaakte oesters opgeslagen zijn. Daarom noemt men het ook vaak ‘natte pakhuizen’. Deze route is geschikt voor het hele gezin en laat je met heel andere ogen naar Yerseke kijken. Let er wel even op dat honden niet mee mogen langs de putten in verband met hygiëne.
Bekijk de Zeeuwse streekdracht in de oesterloods van Krijn Verwijs
Kunstenaar en fotograaf Rem van den Bosch heeft in een prachtige fotoserie de traditionele Zeeuwse dracht in een nieuw jasje gestoken. Rem staat met de expositie ‘Zeeuws Meisje, vrijheid, gelijkheid en broederschap’ tot 1 oktober in de oesterloods van Krijn Verwijs. Je ziet prachtige beelden van echte Zeeuwse meisjes in felgekleurde drachten aan de zee, op het strand en andere kenmerkende Zeeuwse locaties. Elke dracht is handgemaakt voor het project en geeft een nieuwe betekenis aan klederdracht. Een bezoek meer dan waard.
Meer informatie vind je via: https://www.facebook.com/Zeeuwsmeisjenu
Proeven: begin bij Oesterproeverij Pekaar
Oesterproeverij Pekaar is een echt familiebedrijf. De liefde voor de zee komt goed naar voren, want van het kweken tot het opdienen, ze doen alles zelf. De eigenaar vist met de boot YE14, waarmee ook zijn vader vroeger al naar oesters viste. Tijdens de verkoop kreeg de familie vaak de vraag of de oesters ook geproefd konden worden. Daarom is in 2008 het trendy restaurantje Oesterproeverij Pekaar geopend. Sindsdien heeft het zichzelf op de kaart gezet met de heerlijk verse oesters, gecertificeerd met het Zeker Zeeuws keurmerk. Geniet in de serre van één van de lekkere gerechten zoals een schaal oesters met citroen, garnalen, kreeft met knapperige frietjes en sla, of een stevige vissoep. En dat met uitzicht op de oudste oesterloods uit 1870.
Reserveren: https://www.oesterproeverijpekaar.nl/
Oesters en Bubbels
Bij het echte familierestaurant Oesters en Bubbels vind je de beste creuses, die de familie zelf kweekt en verhandelt. Neem plaats op hun terras en geniet van gegrilde kreeft, mosselen met frietjes en mosterdsaus en natuurlijk verse creuses met een glas prosecco of cava. Geef je ogen de kost om rond te kijken, want vanaf deze plek kan je gemakkelijk de verwerking van oesters bekijken. Verser vind je ze nergens.
Reserveren: https://www.oestersbubbels.nl/
Zeeuwse lekkernijen bij Oesterput 14
Oesterput 14 is meer dan alleen een restaurant. Het is een heuse beleving om hier je oesterbrevet te halen tijdens een van de cursussen van de Oester Academy. Deze chique eetgelegenheid met moderne keuken en luxe wijnklimaatkast was vroeger een oude oesterloods. Naast hun “fruit de mer” specialiteit hebben ze ook sliptong, Oosterscheldekreeft en heerlijke soepen. De gerechten zijn puur natuur en komen zo vanuit de zee op je bord.
Reserveren: https://www.oesterput14.nl/
Bezoek het Oesterfestival van de Oesterij
Ook de Oesterij is een echt familiebedrijf en zit al sinds 1906 in de kweek van schaal- en schelpdieren. Inmiddels staat de vierde generatie aan het roer en kun je met een gerust hart zeggen dat deze specialisten weten wat lekker is. De Oesterij heeft verschillende kweekgebieden, in zowel de Oosterschelde als het Grevelingenmeer, het Veerse meer en de Waterdunen in Breskens. En dat proef je terug: elk gebied heeft een eigen invloed op de smaak. Maar dat is niet het enige bijzondere, want de Oesterij kan namelijk door een bijzonder samenwerkingsverband met kwekers van over de hele wereld veel verschillende soorten oesters aanbieden. In de zomer organiseert het restaurant een heus Oesterfestival, met allerlei leuke activiteiten, proeverijen en gezelligheid.
Meer info en kaartjes via https://www.oesterij.nl/oesterfestival