Toegegeven, Zeeuwse mosselen zien er bijna allemaal hetzelfde uit. Blinkende, zwarte schelpen met nuances van blauw, grijs en wit. Eenmaal gekookt en open ontdek je mosselen in alle kleurschakeringen tussen wit en oranje. Bijzonder! En hoewel alle mosselen min of meer op elkaar lijken, geldt dat niet voor de kweek ervan. In Zeeland worden twee soorten mosselen gekweekt, namelijk bodem- en hangcultuur mosselen. Bij Tourist Shop Yerseke leer je tijdens een rondleiding door mosseldorp Yerseke alles over mossels, zoals échte Zeeuwen mosselen noemen. Spoiler alert: bodem- en hangcultuur mosselen zijn allemaal even lekker!
Het verschil tussen bodemcultuurmosselen en hangcultuurmosselen zit hem dus in de manier waarop de mosselen worden gekweekt.
Zoals je misschien al kunt opmaken uit de naam, leven bodemcultuurmosselen op de bodem van de kweekpercelen op zee. Hiervoor wordt mosselzaad deze percelen uitgezet. De kweekpercelen liggen met name in de Waddenzee en in mindere mate in de Oosterschelde. Het ondiepe, voedselrijke water van de Waddenzee is heel geschikt voor een snelle groei van de mosselen. Zodra de mosselen volgroeid zijn, worden ze opgevist met een mosselkor, een soort schepnet. Daarna worden de mosselen in Yerseke verwaterd. Verwateren houdt in, dat de mosselen in het Zeeuwse water rusten, om zo zand en andere ongerechtigheden kwijt te raken. De verwaterpercelen, ofwel de natte pakhuizen, liggen op de Yerseke Bank voor de kust van Yerseke, Door het verwateren in de Oosterschelde, het vervolgens bewerken en verpakken in Yerseke krijgen de mosselen het predicaat ‘Zeeuwse mosselen’. Daar zijn Zeeuwen trots op!
Bij hangcultuurmosselen wordt het mosselzaad bevestigd aan touwen en omwikkeld met een soort sok. Zodra de mosselen zich hebben gehecht aan de touwen, lost de sok op. De aan touwen gekweekte mosselen groeien sneller. Ze zijn het seizoen van de bodemcultuur altijd zo’n vier tot vijf weken voor. Omdat deze mosselen niet op de bodem liggen, komen er minder zand- en slibdeeltjes in het mosselvlees. Daardoor hoeven deze mosselen niet verwaterd te worden. Nadat de mosselen zijn opgevist, worden ze, evenals de bodemcultuurmosselen, naar de mosselveiling in Yerseke gebracht. De meeste mosselen die uit Yerseke komen, worden als verse mosselen verkocht. De grootste liefhebbers van Zeeuwse mosselen komen uit België en Frankrijk. Steeds meer Nederlanders weten mosselen te waarderen. Mosselen zijn gezond; je eet puur natuur.
Gelukkig doet in smaak en kwaliteit de ene methode niet onder voor de andere. Beide methodes zorgen voor een heerlijke mossel. Het seizoen voor Zeeuwse bodemcultuurmosselen begint meestal begin juli met de nieuwe oogst. Het begin van het mosselseizoen hangt af van de groei en de conditie van de mossel. De hangcultuurmosselen zijn dan meestal al een maandje ‘rijp’ voor consumptie. Veel mensen denken dat je mosselen kunt eten als de ‘r in de maand’ is. Het mosselseizoen loopt echter van juli tot en met half april in het jaar erop. Je kunt daarom beter de stelregel aanhouden van de ‘r’ in het seizoen: mosselen zijn er in de zomer, herfst en winter, en meestal niet in de lente.
Wil je meer weten over Zeeuwse mosselen, eens kijken bij een mosselverwerkingsbedrijf of meevaren op een visserschip en natuurlijk uitgebreid proeven? De Tourist Shop Yerseke helpt je graag op weg!